Yangına müdahalede kıyafet nasıl olmalı?

Yangına müdahalede kıyafet nasıl olmalı?

6882a91e843f1945c3d871e6 Yangına müdahalede kıyafet nasıl olmalı?

Yönetmelikte işçilere elbise (kot kumaştan veya OGM’den izin alınması şartıyla yanmaz kumaştan yazlık iş elbisesi), ayakkabı, matara, el feneri, sırt çantası, miğfer-kask (plastikten sarı renkli) ve kemer verileceği belirtiliyor. İş Güvenliği Uzmanı Hakan Açıkgöz, sahadan edindiği gözlemleripaylaşarak Orman Bakanlığı’nın satın alma şartnamelerinin teknik açıdan yetersiz olduğunu savundu. Açıkgöz, “Kumaş gramajı, ısı dayanımı, katman sistemi gibi kritik bilgiler şartnamelerde yer almıyor. Renk tanımı var ama performans standardı yok. Bu şartnameler acilen uzman kişilerle birlikte yeniden hazırlanmalı” dedi. Yoğun dumana maruz kalan işçilerin kullandığı filtreli maskelere de dikkat çekenAçıkgöz,“Oksijen seviyesi yüzde 17’nin altına düştüğünde filtreli maske işlevsiz hale gelir. İşçilerde multigaz dedektörü ya da oksijen sensörü olmalı” diye konuştu.

Katmanlı giysi ve oksijen tüpü

İş güvenliği uzmanı Güner Çiçekli ise şunları aktardı:

“Avrupa ENS standartları var. Bu standartlarda yangın müdahale kıyafetleri 3 ya da 4 katmanlı. Alev geciktirici kumaşlardan yapılmış bu kıyafetler, yangın içerisinde kaldığınızda sizi 3-4 dakika kadar koruyabilecek yapıda.

Duman içinse ayrı koruma gerekiyor. Yakın mesafe söndürmeye girdiğinizde oksijen tüpüyle girmeniz lazım. Ama maalesef bu da yok yangına giden işçilerde.”

Share this content:

KAÇIRMIŞ OLABİLİRSİNİZ