SON DAKİKA İSRAİL HABERLERİ: İSRAİL ANALİZİ: İsrail komşularını bombaladığı için hiç karşılık görecek mi?
İsrail’in geçen haftaki Suriye saldırıları, ülkenin Savunma Bakanlığı’nın bile hedef alınmasına kadar vardı.
Al Jazeera’nin analizine göre elbette İsrail bu saldırılar için gerekçeler öne sürüyor, başlıca gerekçe, İsrail’in anlatımına göre, Suriye’deki Dürzi azınlığı savunmak. ABD aracılığında bir ateşkes yürürlüğe girdi, ancak bunun ne kadar süreceği henüz belirsiz.
Lübnan’da, Hizbullah’tan gelen tehdidi durdurmak istediğini ileri sürdü. İran’a yönelik saldırıların amacıysa, o ülkenin nükleer bomba geliştirme çabasını sona erdirmekti.
Yemen’deki bombalamaların gerekçesi ise, Husi isyancılardan gelen saldırılara karşılık vermekti.
BUNU YAPMAYA DEVAM EDEBİLECEK Mİ?
Habere göre “Gerekçeler bir kenara, asıl soru şu: İsrailliler, dünyada, özellikle de Orta Doğu’da, pek çok kişinin onları saldırgan olarak gördüğü bu tarz bir tutumu sürdürmeye devam edebilecek mi?”
- Mevcut aşırı sağcı İsrail hükümeti, komşularının onu sevip sevmediğine pek aldırmıyor gibi görünüyor. Bunun yerine, onlardan korkmalarını önemsiyor. Ve bölgedeki en güçlü askeri güç olarak, aynı zamanda dünyanın en güçlü ordusunun (ABD) desteğini arkasına almış bir şekilde İsrail, büyük oranda istediğini yapabileceğini düşünüyor.
“İsrail, uluslararası düzenin zayıfladığı ve dünyanın nasıl yönetildiği konusunda bir belirsizlik döneminden geçtiği bu anda, özellikle de Başkan Donald Trump yönetimindeki ABD’nin daha al-ver esaslı bir dış politikaya yönelmesiyle, bu durumu kendi lehine kullanıyor” notu düşen Al Jazeera analizi şöyle sürüyor:
Batılı ülkeler, daha önce, Birleşmiş Milletler gibi kurumlar aracılığıyla uluslararası hukukun korunduğu liberal bir uluslararası düzen fikrini sürdürmeye çalışmıştı.Ancak İsrail’in onlarca yıla yayılan eylemleri, bu görüntünün sürdürülmesini giderek zorlaştırdı.
Uluslararası hukuk delinmeye devam ediyor Dünya, İsrail’in uluslararası hukuka aykırı şekilde Filistin topraklarını işgal etmeye devam etmesini engelleyemedi.
Batı Şeria’da yerleşimler inşa edilmeye ve genişletilmeye devam ediyor, yerleşimciler silahsız Filistinlileri öldürüyor.
İnsan hakları örgütleri ve uluslararası kuruluşlar, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarının savaş kurallarını defalarca ihlal ettiğini tespit etti ve ülkeyi soykırım (genocide) işlemekle suçladı. Ancak ellerinden gelen pek az şey var.
İSRAİL KİBRİ Mİ?
Al Jazeera analizinde “İsrail, zayıf komşuların kendisi için iyi olduğunu düşünüyor gibi ifadeleri yer alırken, analiz ekliyor:
ABD’NİN BİLE DESTEĞİNİ YİTİRİYOR
Analizde “İsrail’in kısa vadeli askeri kazanımları, başka alanlarda geri tepme riski taşıyor” denilirken şu çarpıcı yorumlar yapıldı
- Ülke sınırlarının dışında da olsa, sürekli savaş hali, İsrail toplumuna uzun vadeli güvenlik hissi vermiyor. Yedek askerlerin göreve çağrılara yanıt oranının düştüğü bildiriliyor. Ordunun çoğunluğunu oluşturan yedek askerler; işleri, aileleri ve sorumlulukları olan bireyler olduğundan, sürekli bir savaş durumunu sürdürmek zorlaşıyor.
Bu da, İsrail içinde büyüyen bir kutuplaşmaya katkı sağlıyor: Bir yanda, önce savaşıp sonra sorgulayan, Filistin topraklarını ilhak etmek isteyen, bölgeyi zorla sindirmeyi amaçlayan baskın bir aşırı milliyetçi kesim; diğer yandaysa, Filistinlilerin yaşadığı acıları öncelik saymasa da uluslararası izolasyona ve yaptırımlara daha duyarlı, “liberal Siyonist” imajını korumaya çalışan daha merkezci bir kesim var.
Eğer mevcut eğilimler devam eder ve aşırı sağcı kesim egemenliğini sürdürürse, İsrail askeri gücünü ve ABD desteğini kullanarak kısa vadede başarılar elde etmeye devam edebilir.
Ancak, sınırlarının çevresinde kaos ekerken ve uluslararası normları çiğnerken, komşuları arasında nefret biriktiriyor ve geleneksel müttefiklerinin hatta kamuoyu desteğinin azaldığı ABD’nin bile desteğini yitiriyor.
Share this content: