Savunmada yerli katkı yüzde 80
Mithat Yurdakul – İSTANBUL Ankara Sanayi Odası (ASO) Türkiye’de savunma sanayi gibi stratejik alanlarda yerli katkı oranının yüzde 80’e kadar yükseldiğini belirtilerek, Ankara’da da Ar-Ge merkezine sahip savunma sanayii firmalarının, KOBİ’lerle entegre şekilde çalışarak uluslararası şirketlere tedarik sağlar hale geldiği bildirildi. ASO’nun raporunda yüksek katma değerli üretim masaya yatırılarak, “Savunma sanayi gibi stratejik alanlarda oran yüzde 80’e kadar yükselmektedir. Bu durum, Türkiye’nin sadece dışa bağımlı bir montaj ülkesi değil, belirli alanlarda üretim tabanı olan bir değer ortağı olarak görüldüğünü göstermektedir” denildi.
Yarısı Ankara’dan
Savunma sanayi şirketlerinin, yerli üretim kapasitesini artırarak Türkiye’yi savunma teknolojileri alanında küresel bir oyuncu hâline getirdiği vurgulanan raporda, “Bu sayede savunma sanayi ürünlerinin yerli üretim oranı artmış, dışa bağımlılık azalmıştır. İHA ve SİHA teknolojilerinin geliştirilmesi, Türkiye’yi küresel bir tedarikçi konumuna getirirken, savunma sanayini de stratejik ve ekonomik açıdan kritik bir sektör hâline getirmiştir” ifadesi kullanıldı.
Başkent Ankara’nın da ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN ve MKE gibi firmalarla Türkiye savunma sanayiinin merkezi durumunda olduğu ifade edilen raporda, “2024 itibarıyla ülke genelindeki savunma sanayii cirosunun yaklaşık yüzde 50’si Ankara kaynaklıdır. Şehirde Ar-Ge merkezine sahip savunma sanayi firmaları, OSB’ler ve teknoparklar içinde KOBİ’lerle entegre biçimde çalışarak hem iç pazara hem de Airbus gibi uluslararası aktörlere tedarik sağlayan bir inovasyon ekosistemi kurmuştur” denildi.
Kompozit, seramik, nanomalzeme ve özel alaşımlar gibi yüksek performanslı malzemelerin, özellikle savunma ve havacılık sektörüne entegre şekilde geliştirildiği vurgulanan raporda, TUSAŞ ve C.E.S. Kompozit gibi firmalar uçak gövde parçaları üretirken, Başkent OSB’deki Epsilon Kompozit, Airbus’a doğrudan parça ihracatı yapan özel firmalardan biridir. Ayrıca, ODTÜ Kompozit Araştırma Merkezi ve Bilkent NANOTAM gibi akademik birimler, bu alanda Ar-Ge’yi desteklemekte; daha hafif zırhlar, verimli güneş panelleri ve biyomalzemeler gibi çıktılarla sanayiye katkı sunmaktadır” ifadesi kullanıldı.
40 bin kişiye istihdam yolda
ASO Başkanı Seyit Ardıç, Ankara’da kurulması planlanan yeni sanayi alanlarıyla ilgili DE bilgi vererek, “440 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 1.2 milyon metrekare alan üzerinde kuracağımız ASO Teknoloji Üssü tam kapasiteye ulaştığında faaliyet gösterecek 800’ün üzerinde firmayla 20 bin civarında yeni nitelikli istihdam ve yıllık 1.5 milyar dolar ihracat artışı sağlayacak. ASO Teknoloji Üssü’nün hemen karşısındaki 4.5 milyon metrekare alan üzerinde kurulması planlanan ASO Serbest Bölgesi’nde ise faaliyet gösterecek 200’e yakın firmanın 40 bin civarında ilave istihdam oluşturmasını, dış ticaretimize 4 milyar dolar civarında katkı sağlanmasını planlıyoruz” dedi.
Lazerle avlayacak
Roketsan’ın kamuoyunda “lazer silahı” olarak bilinen ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi ile FNSS’nin geliştirdiği KAPLAN Hibrit Araç kullanılarak gerçekleştirilen entegrasyon ilk kez IDEF’te vitrine çıkıyor.
Share this content: