‘Faladdin’ ve ‘Binnaz’ uygulamalarının sahibinin aylık geliri ortaya çıktı! İfadesi şaşırttı

‘Faladdin’ ve ‘Binnaz’ uygulamalarının sahibinin aylık geliri ortaya çıktı! İfadesi şaşırttı

687a030ed13a6e6d2d96c198 'Faladdin' ve 'Binnaz' uygulamalarının sahibinin aylık geliri ortaya çıktı! İfadesi şaşırttı

Fal bakmak amacıyla bilişim sistemi kurarak suç geliri elde ettiği ve bu gelirleri yurt dışına çıkardığı iddiasıyla tutuklanan “Faladdin” ve “Binnaz” isimli uygulamaların sahibi Sertaç Taşdelen’in ortağı olduğu şirketin hesaplarından yurt dışına para transferleri yapıldığı yönünde tespitler olduğu belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Aklama Suçları Soruşturma Bürosunca, fal, astroloji, spiritüalizm, medyumluk ve yıldız haritası gibi birçok alanda hizmet veren mobil uygulamaların sahibi Sertaç Taşdelen hakkında başlatılan soruşturmada, şüphelinin İstanbul Nöbetçi 8. Sulh Ceza Hakimliğince alınan ifadesine ulaşıldı.

Hakimlikçe “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçundan tutuklanan Taşdelen, aylık gelirini 150 bin lira olarak beyan ederken, Türkiye’ye para girişi ve istihdam sağlayan teknoloji girişimcisi olduğunu söyledi.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Taşdelen, Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olduğunu, askerliğini komando olarak yaptığını ve birincilikle bitirdiğini anlattı.

İlginizi Çekebilir

İFADESİ ORTAYA ÇIKTI: FALCILARA İNANMAM

Binnaz ve Faladdin uygulamalarını çıkardığını, daha sonra uygulama sayılarının arttığını aktaran Taşdelen, “Bizler yapay zekanın da kullanıldığı uygulamalar üretiyoruz. Falcılıkla, muskacılıkla, üfürükçülükle, hocacılıkla alakam yok. Yurt dışından ülkemize geldim. Daha önce de böyle bir soruşturma geçirdim ve sonunda kovuşturmaya yer olmadığına dair karar aldım. Ben falcılara inanmam.” ifadelerini kullandı.

Taşdelen, yurt dışında ve Türkiye’de çeşitli mecralarda konuşmalar yaptığını ve bir vatansever olduğunu dile getirerek, “Uygulamalarımız 120 ülkede kullanılıyor ve ülkemize döviz girişi sağlıyorum. Vatanımı milletimi seven biriyim. 75 yaşındaki anneme bakıyorum. Yüksek bir mal varlığı sahibi değilim.” beyanında bulundu.

HAKİMLİK KARARI

Hakimlik kararında, şüphelinin söz konusu uygulamalar üzerinden falcılık faaliyeti yürüttüğü ve maddi menfaat elde ettiği, bu eylemleri nedeniyle mart ayında hakkında iddianame düzenlendiği belirtildi.

Daha önce bu uygulamalara yönelik ilgili kurumlar tarafından reklam durdurma cezası da verildiği bildirilen kararda, MASAK raporuna yer verildi.

Rapora göre, şüphelinin ortağı olduğu Arteria Teknoloji Anonim Şirketi’nin suç gelirlerini elde etmek amacıyla kullanıldığı ve benzer şekilde suç gelirleri vergilendirilerek meşru bir kazanç gibi gösterilmeye çalışıldığı aktarıldı.

Hakimlik kararında, söz konusu şirketin hesaplarından yurt dışına para transferleri yapıldığı yönünde iddia ve tespitler de bulunduğu kaydedildi.

Faladdin ve Binnaz’ın kurucusu Sertaç Taşdelen tutuklandı

NE OLMUŞTU?

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, mobil uygulamalar ve bu uygulamalara bağlı internet siteleri üzerinden yasadışı yollarla gelir elde edildiğini tespit etti. Yapılan çalışmalarda, falcılık faaliyetlerinin bir şirket üzerinden organize edildiği ve çeşitli yasadışı yöntemlerle yürütüldüğü belirlendi. Soruşturmada şüphelilerin; 677 sayılı Kanuna muhalefet, ‘Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama’ ve ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme’ suçlarını işlediği belirlendi. Çalışmaların ardından bu sabah saatlerinde 2 şirkete yönelik eş zamanlı operasyon düzenleyen polis, 1 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelinin adresinde yapılan aramalarda; 1 cep telefonu, 1 sim kart, 1 tablet, 7 bilgisayar, 1 harici hard disk, 1 USB bellek ve 1 hafıza kartı ele geçirildi. Ayrıca, yaklaşık 107 milyon 500 bin lira değerinde olduğu belirlenen 2 araç, 2 deniz aracı ve 2 şirketin mal varlıklarına el konuldu.

Share this content:

KAÇIRMIŞ OLABİLİRSİNİZ