DÜNYA’YA SÜRATLE YAKLAŞIYOR: SADECE 4 GÜNÜ KALDI, BÜYÜK YIKIMA YOL AÇABİLİR!
ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, 28 Temmuz 2025’te Dünya’ya oldukça yakın bir mesafeden geçecek dev bir göktaşı hakkında açıklama yaptı.
Daily Mail’de yer alan habere göre 2013 NK4 adı verilen gök cisminin çapı yaklaşık 250 metreyken gezegenimize yaklaşık 6.6 milyon kilometre uzaklıktan geçmesi bekleniyor.
‘POTANSİYEL TEHLİKELİ’
Her ne kadar bu mesafe kulağa uzak gibi gelse de NASA bu tür gök cisimlerini, boyutları ve yörüngeleri nedeniyle “potansiyel olarak tehlikeli asteroid” (PHA) sınıfına alıyor. Uzmanlar, devasa boyuttaki bu göktaşının Dünya’ya çarpma ihtimali olmadığını belirtiyor ancak yine de yakından izleniyor.
ÇARPSA NE OLUR?
Bilim insanlarına göre bu büyüklükte bir göktaşı, Dünya’ya çarpması durumunda şehir ölçeğinde bir yıkıma yol açabilir. Bölgesel düzeyde devasa enerji patlamalarına, hatta iklim etkilerine bile sebep olabileceği belirtiliyor. Bu nedenle, her ne kadar çarpışma riski olmasa da göktaşının geçişi büyük önem taşıyor.
NASA’NIN PROGRAMI DEVREDE
NASA, Dünya’ya yaklaşan asteroidleri izlemek için geliştirdiği NEO (Yakın Dünya Nesneleri) izleme sistemleriyle bu tür cisimlerin rotalarını düzenli olarak takip ediyor. Gelişmiş teleskoplar ve uzay tabanlı sensörlerle yapılan gözlemler sayesinde bu göktaşlarının yörüngelerindeki en ufak değişiklikler bile önceden tespit edilebiliyor.
‘YAKINDAN TAKİP EDİLMELİ’
Asteroide dair veriler, Kaliforniya’daki Jet Propulsion Laboratuvarı (JPL) tarafından anlık olarak güncelleniyor. JPL yetkilileri, 2013 NK4’ün şu an için Dünya’ya çarpma riski taşımadığını, ancak gelecekteki geçişlerinin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguluyor.
DAHA ÖNCE DE BENZERİ YAŞANDI
Benzer bir olay 2019 yılında yaşanmış, Dünya’nın yalnızca 73 bin kilometre yakınından geçen bir göktaşı, gökbilimcilerin son anda fark etmesiyle gündeme oturmuştu. O olayda da herhangi bir çarpışma yaşanmazken, gökyüzü gözlem sistemlerinin ne kadar hayati olduğu bir kez daha anlaşılmıştı.
Share this content: