Parası yetmeyen için ev alma fırsatı! Gayrimenkul sertifikası mantıklı mı?
Milliyet.com.tr/ÖZEL Ev alma hayali kuranlar ve yatırım amaçlı konut almak isteyenleri ilgilendiren yeni finansman modeli geçtiğimiz gün resmen duyuruldu. Buna göre TOKİ ve Emlak Konut GYO iş birliğiyle hayata geçirilen konut projesi için “Gayrimenkul Sertifikası” ihracına başlanacak.
BAŞVURU TARİHİ BELLİ OLDU
İstanbul Başakşehir’de, 12 milyon 500 bin metrekarelik dev bir alanda, yaklaşık 65 bin konuta ev sahipliği yapacak olan İstanbul’un yeni yaşam merkezinin gayrimenkul sertifikası modeliyle ihraç edilecek ilk etabı Damla Kent, halka arz ediliyor.
4 – 8 Ağustos 2025 tarihleri arasındaki halka arz döneminde Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank veya bu kurumların aracı kurumları üzerinden talepte bulunulabilecek. Gayrimenkul sertifikasının halka arz fiyatı da 7,59 TL olarak belirlendi.
YATIRIMDA DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR
Buna göre kişiler gayrimenkul sertifikası alarak yeterli sayıda sertifikaya ulaştıklarında projeden konut alma imkanından yararlanacak. Bu süreçte konut sahibi olmayı tercih etmeyen yatırımcılar ise sertifikanın değer artışını nakde çevirebilecek. Alınan sertifikalar yatırım hesabı üzerinden alınıp satılabilecek. Yeterli sertifikaya ulaşamayan yatırımcılar birlikte bir konuta ortak olabilecekler.
Peki gayrimenkul sertifikasında detaylar neler? Yatırım yapmak mantıklı mı? Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Gayrimenkul sertifikaları 2017 yılında Türkiye’de denenmişti. Gene Başakşehir’deki bir projede denenmişti. O zaman projedeki çok sınırlı daire bu sertifika sistemine dahil olduğu için ve o dönem gayrimenkul piyasasında fiyatlar yükselmediği için çok anlamlı bir sonuç çıkmamıştı.
Yeni duyurulan projeye baktığımızda TOKİ’nin burada bir garantör olması, arsa sahibi olması, Emlak Konut’un bu bölgede çok yoğun inşaatlar yapması, projeler geliştirmiş olması biraz daha bu durumu nitelikli hale getiriyor.
YATIRIMCI BU MODELLE EV SAHİBİ OLABİLİYOR MU?
Eğer yatırım yapan kişi bu metrekareleri bir daireye tekabül edecek kadar toplarsa tapu devri yoluyla bağımsız bölüm sahibi olmasına da imkan tanınıyor. Kişi bir daire metrekaresi kadar elde edemezse o zaman da projenin değer artışından faydalanmasına imkan sağlanmış oluyor.
Projeye baktığımızda metrekare değerlerinin 75 bin TL seviyeleri ve üzerinde olduğunu görüyoruz. Bu açıdan baktığımızda proje çok ucuz bir proje değil. Emlak Konut’un yaptığı projelere göre nispeten ucuz diyebiliriz. Genel anlamda fiyatlar çok ucuz olarak görülmüyor. Özellikle Yenişehir’in fiyatlarından kısmen az, genel anlamda gayrimenkul sertifikası ihracı açısından ilk talebin olumlu talep toplama ile toparlanacağına inanıyorum.
‘BORSA İSTANBUL’DA İŞLEM GÖRÜYOR’
Gayrimenkul sertifikaları Borsa İstanbul’da işlem gören bir sermaye piyasası aracı, varlığa dayalıdır. Bir parasal birimi ve belli bir alan karşılığı var.
‘KİŞİLER PARAYA SIKIŞTIĞINDA SERTİFİKAYI SATABİLİYOR’
Bu yatırım modeline küçük birikimlerle başlanabilir. Evin tamamı proje bitimine kadar satın alınabilirse bir daireye tekabül edebilir. Bu yatırım proje bitiminde nakde dönecek bir yatırım aracıdır. Kişiler sıkıştığı zaman bu sertifikaları satabiliyorlar.
GAYRİMENKUL SERTİFİKASINA YATIRIM MANTIKLI MI?
Gayrimenkul sertifikaları açısından baktığımızda model kapsamlı bir model olacak. İlk etapta 1540 konutun yer alacak olması bu projeyi etkili bir hale getirebilir. Talep toplama 4-8 Ağustos tarihleri. 11’inde borsada işlem görmeye başlayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projeye sahip çıkması, Emlak Konut ve TOKİ etkisiyle beraber ben projenin olumlu bir algı oluşturacağını düşünüyorum.
Gayrimenkullerin özellikle sertifika modellerinin başka projelerle çeşitlenmesine ihtiyaç var. Bu noktada bazı handikaplar da var. Bu tür projelerin hızlı üretilmesi ve teslim edilerek ortaya güzel örneklerin çıkması lazım. Bu projenin 1 Ekim’den itibaren başlayacak olması, Şubat 2029’da da teslim edilecek olması yatırım açısından avantajlı gözüküyor.”
Share this content: