SAĞLIK HABERLERİ: DİŞ SAĞLIĞI: BİR DİŞİNİZ EKSİK Mİ? BİLİM İNSANLARI DÜŞEN DİŞLERİN YERİSİNE YENİSİNİ ÇIKARAN BİR İLAÇ GELİŞTİRDİ!
Popular Mechanics’in haberine göre, Japonya’daki bilim insanları, insan dişlerini yeniden çıkarabilen bir ilaçla ilgili çalışmaları ilerlettiğini duyurdu.
Bu ilaç, ‘rahim duyarlılaştırmasıyla ilişkili gen-1’ anlamına gelen USAG-1 adlı bir antikoru baskılayarak çalışıyor. Dentistry Today’in aktardığına göre, bu protein, farelerde ve gelinciklerde dişlerin büyümesini engelliyor.
Kyoto Üniversitesi ve Fukui Üniversitesi’nden çalışmanın başyazarlarından Dr. Katsu Takahashi, bir basın açıklamasında şöyle diyor:
“USAG-1’i baskılamanın diş gelişimini desteklediğini biliyorduk. Bilmediğimiz şey bunun tek başına yeterli olup olmayacağıydı.”
Takahashi ayrıca şu bilgiyi de ekliyor: “Gelincikler, insanlarla benzer diş yapısına sahip iki kez diş çıkaran (difyodont) canlılardır.”
Dentistry Today’de yayımlanan bir makalede, araştırmacıların ‘USAG-1 proteininin farelerde diş gelişimini sınırlayabileceğini’ buldukları belirtiliyor. Bu proteinin baskılanmasının ise ‘dişlerin yeniden büyümesine olanak tanıyabileceği’ ifade ediliyor.
‘ÜÇÜNCÜ BİR DIŞ SIRAMIZ DAHA VAR’
Fareler üzerinde yapılan denemeler başarılı oldu.
Daha da heyecan verici olan ise, Dentistry Today’in aktardığına göre, Takahashi’nin önceki araştırmaları, insanların ağızlarında üçüncü bir diş sırasına sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu dişler, diş tomurcuğu (bud) şeklinde mevcut ve Takahashi, bu tomurcukların aktif hale getirilebileceğine inanıyor.
Popular Mechanics’e göre, dişlerin yeniden çıkmasını amaçlayan insan deneylerinin yaklaşık 11 ay sürmesi bekleniyor.
İlk aşamada, deney 30 ila 64 yaşları arasında ve her biri bir dişini kaybetmiş 30 erkekle yürütülecek. Bu bilgi, New Atlas’ta yayımlanan bir makalede yer alıyor.
2030’A KADAR PİYASAYA SÜRÜLEBİLİR
Aynı makalede, deneylerin güvenli ve etkili olduğu kanıtlanırsa, denemelerin 2 ila 7 yaş arasında ve en az dört dişi eksik olan çocuklara da açılmasının planlandığı belirtiliyor.
Popular Mechanics, araştırmacıların bu ilacı 2030 yılına kadar piyasaya sürmeyi umduğunu aktarıyor.
Share this content: