Türkiye kavrulacak, sıcaklıklar 6-12 derece daha artacak! İşte bazı illerde beklenen değerler…

Türkiye kavrulacak, sıcaklıklar 6-12 derece daha artacak! İşte bazı illerde beklenen değerler…

687a37b7bf2042513dfa05f4 Türkiye kavrulacak, sıcaklıklar 6-12 derece daha artacak! İşte bazı illerde beklenen değerler...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının, 19 Temmuz 2025 Cumartesi (yarın) gününden itibaren batı kesimlerden başlayarak ülke genelinde artması bekleniyor. 19-25 Temmuz tarihleri arasında ülke genelinde sıcaklığın mevsim normallerinin 6-12 derece üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

Meteoroloji’den yapılan uyarıda kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar, hamileler ve çocukların günün en sıcak saatleri olan 11.00 – 16.00 arasında açık alanda bulunmamaları tavsiye edildi.

BAZI İL MERKEZLERİNDE BEKLENEN EN YÜKSEK SICAKLIK DEĞERLER

Ankara: 37°
İstanbul: 36°
İzmir: 40°
Konya: 37°
Edirne: 42°
Bursa: 39°
Aydın: 44°
Muğla: 41°
Antalya: 40°
Adana: 39°
Diyarbakır: 45°
Erzurum: 32°
Şanlıurfa: 44°

47 dereceyle kavrulan ilçede hayat durdu! ‘Evde 3–4 klima var ama yetmiyor’

BİR UYARI DA BAKAN KURUM’DAN GELDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan veriler doğrultusunda Türkiye genelinde etkili olacak aşırı sıcak hava dalgasına ilişkin uyarıda bulundu. Bakan Kurum, sıcaklıkların yarından itibaren mevsim normallerinin 6 ila 12 derece üzerine çıkacağını belirterek, hem sağlık risklerine hem de orman yangını tehlikesine dikkat çekti.

‘Meteoroloji Genel Müdürlüğü’müzden verileri aldık. Ülkemiz genelinde sıcaklıklar yarından itibaren 6-12 derece daha artacak. Sağlığımızı korumak ve muhtemel orman yangınlarının önüne geçmek için her zamankinden daha tedbirli davranmamız gerekiyor.’

Ankara’da yasak aşk sonrası işkence! Babası ve ağabeyine yaptırdı

İSTANBUL VALİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada ise, ‘Ülkemizde mevsim normalleri civarında seyreden hava sıcaklıklarının, 19-25 Temmuz tarihleri arasında artacağı, mevsim normallerinin 6 ilâ 12 ⁰C derece üzerine çıkacağı tahmin edilmektedir.

Mevsim normallerinin üzerinde seyredecek olan hava sıcaklıkları nedeniyle; kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılarımız ve çocuklarımız başta olmak üzere vatandaşlarımızın günün en sıcak saatleri olan 11 ile 16 saatleri arasında açık alanda bulunmamaları, muhtemel orman yangınlarının önüne geçmek hususunda dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.’ denildi.

İSTANBUL’DA SON 65 YILIN EN KURAK HAZİRANI YAŞANDI

Yazı kurak geçiren Marmara Bölgesi’nde bulunan İstanbul, geçen ay son 65 yılın en düşük haziran yağışını aldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilere göre, Marmara Bölgesi haziran ayı yağış miktarının uzun yıllar ortalaması 41,5 milimetre olarak gerçekleşti.

Bölge, Haziran 2024’te 3,4 milimetre, geçen ay ise 2,4 milimetre yağış aldı. Böylece bu sene bölgedeki haziran yağışlarının, uzun yıllar ortalamasına kıyasla yüzde 94, geçen senenin aynı ayına göre ise yüzde 29 azaldığı belirlendi.

Geçen ay 0,5 milimetre yağış alan İstanbul’da, son 65 yılın en düşük haziran yağışı kaydedildi. İstanbul, aynı zamanda yüzde 99 ile normaline göre yağışın en fazla azaldığı il oldu.

Ayrıca Balıkesir, Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne’de son 65 yılın en düşük haziran yağışları kaydedildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, AA muhabirine, son günlerde Türkiye’de havaların son derece sıcak, yağışların yetersiz olduğunu söyledi.

Suriye’de sıcak gelişme: Aşiretler sahada, çatışmalar şiddetlendi, İsrail’den açıklama!

Ülkede son 2 yıldır kurak bir dönem yaşandığını, bu haziranda da havaların sıcak ve yağışsız geçtiğini belirten Toros, haziran yağışlarının ülkede yüzde 63 azaldığını kaydetti.

“ŞU ANDA İSTANBUL’DA KİŞİ BAŞI SU KULLANIMI 200 LİTRENİN ÜZERİNDE”

Toros, haziranda Marmara Bölgesi’nin yüksek basıncın etkisi altında kaldığına dikkati çekerek, “Marmara’da yağışlar uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 94 azaldı. İstanbul’da ise normaline göre yağışlar yüzde 99 azaldı. Haziranda neredeyse hiç yağış almadık.” dedi.

Suyun hayatın bir parçası olduğunu dile getiren Toros, yağışların azalmasının barajlara da yansıdığını, barajlardaki su seviyesinin hızla yüzde 60’ın altına düştüğünü ifade etti.

Prof. Dr. Toros, su tasarrufunun her alanda yapılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Suyumuz bittiği zaman hem evde hem iş yerinde hem de tarımda veya bitkilerde kullanımlar bize zarar verecek. Onun için de gerekli tedbirleri şimdiden almak gerekiyor. Tahminler, hem temmuzun sonundaki günlerin hem de ağustosun sıcak geçeceği yönünde. Sıcaklıklar arttıkça su yüzeyinden buharlaşma artıyor. Hem bizlerin hem de ekosistemdeki her şeyin suya ihtiyacı artıyor. Şu anda İstanbul’da kişi başı su kullanımı 200 litrenin üzerinde. Bunu mutlaka aşağıya düşürmemiz gerekiyor ki o barajlardaki su yetsin. Çünkü uzun dönem daha o suyu kullanmak zorundayız.”

Türkiye ekonomisi için yeni adım! 81 il için tek tek açıklandı: 240 milyon TL’lik destek paketi

Share this content:

KAÇIRMIŞ OLABİLİRSİNİZ