SUPERMAN İSRAİL’E KARŞI MI? YENİ FİLMİN ARDINDAN SOSYAL MEDYA YORUMLARI, YÖNETMEN JAMES GUNN’DAN AÇIKLAMA!
Hollywood yapımı Superman: Legacy (Süpermen: Miras), 11 Temmuz’da dünya çapında vizyona girmesinin ardından, birçok izleyicinin cesur bir “Filistin yanlısı” duruş olarak yorumladığı sahneleri nedeniyle sosyal medyada yoğun ilgi görüyor.
Popüler yeni süper kahraman filmi son yılların en açık politik stüdyo yapımı olarak nitelendiriliyor.
Superman filminden. DC Studios
İSRAİL’E BENZEYEN KURGUSAL BORAVIA ÜLKESİ
Filmin bir kısmı, ABD’nin yüksek teknolojili askeri müttefiki olan kurgusal Boravia ülkesinde geçiyor. Hikaye, Süpermen’in işgal, muhalifleri gözetleme ve sınır telleri arkasına hapsedilmiş bir komşu halka karşı silahlarla yürütülen hakimiyet politikasıyla suçlanan bir rejimle yüzleşmesini anlatıyor.
Senaryo, Gazze’de süregelen savaşla benzerlik kuran pek çok izleyicide büyük yankı uyandırdı.
İSRAİL TARAFINDAN YORUMLAR
Middle East Eye’ın haberine göre “Israel” (İsrail) başlıklı bir subreddit’te paylaşılan en çok dolaşan Reddit gönderilerinden biri, İsrail yanlısı izleyicilerin endişesini şu sözlerle özetliyor:
“Yeni Süpermen filmini izlediniz mi? İki Yahudi sanatçının yarattığı bir süper kahramanın şimdi İsrail karşıtı mesajlar yaymak için kullanılmasını inanılmaz derecede saygısız ve üzücü buluyorum… Dünya genelinde antisemitizmin arttığı bir ortamda, bu filmin nasıl onay aldığına aklım ermiyor…”
X’te bir kullanıcı, “İlk başta Filistin olabileceğine inanmadım, ta ki ABD’nin filmdeki ülkeye milyarlarca dolarlık silah sattığını da duyana kadar. Çok iyi film” derken bir başka kullanıcı Gazze’den Superman kostümüyle dolaşan bir çocuğun viral olan fotoğrafını paylaşarak “Gazze’deki çocukların gerçek hayatta bir Superman’ı yok. Superman karakteri tam da bunun içindir, umudu gösterir” yorumunu yaptı.
‘SOYKIRIMI ANLAMANIZ ÇOK KOMİK’
X’te bu yoruma yanıt veren kullanıcılar ise şöyle yazdı:
- “Filmin Gazze’deki İsrail soykırımını anlattığını hemen fark etmeleri ama buna rağmen hala alenen gücenmeleri ve öfkelerini dile getirmeleri çok komik. Madem kötü katil karakterlerin İsrail olduğunu hemen anladınız, bu sizi neden bu kadar rahatsız etti çocuklar?”
Bir başka kullanıcı, filmin final sahnesini Gazze’deki 2018 Büyük Dönüş Yürüyüşü’nden karelerle kıyasladı.
“2 SAAT 10 DAKİKALIK ‘İSRAİL DEFOL’ MESAJI”
Siyasi yorumcu Hasan Piker, filmin kötü karakteri olan Boravia liderinin, İsrail’in kurucu başbakanı David Ben-Gurion’dan ilhamla yaratıldığını öne sürdü:
“Çoğu kişi bu karakterin (İsrail Başbakanı) Netanyahu olduğunu söylüyor. Ama bence Ben-Gurion. Bu film, iki saat on dakikalık ‘defol İsrail’ mesajı.”
İSRAİL’DEN ‘KARŞI PROPAGANDA’
Los Angeles’taki İsrail konsolosluğu da filme, iki stilize Facebook gönderisiyle yanıt verdi. Bunlardan biri, çizgi roman karakterleri gibi poz vermiş İsrail askerlerini gösteren parlak, büyük olasılıkla yapay zekA ile oluşturulmuş bir görselle birlikte #Gerçek_Süperkahramanlar etiketiyle paylaşıldı.
Diğeriyse, fragman tarzı bir videoydu: “Kötülük tüm görkemiyle yükseldiğinde, gerçek süper kahramanlar ortaya çıkar.” Bu videoda İsrail askerleri, esirler ve acil yardım görevlileri yer aldı.
Bir sosyal medya kullanıcısı, bu paylaşımlara gelen genel tepkiyi şöyle özetledi:
“Süpermen’in onları soykırımcı ırkçılar olarak ifşa etmesine o kadar bozulmuşlar ki, karşı reklam yapmaya başlamışlar.”
Filmin yönetmeni James Gunn, oyuncularla prömiyerde. AP
FİLMİN YÖNETMENİNDEN AÇIKLAMA: GURUR DUYDUM
Filmin gösterime girmesinin ardından bir sosyal medya paylaşımı yapan yönetmen James Gunn, Süpermen’in “insan” yönüne vurgu yapan bir versiyonunu yaptığı için gurur duyduğunu belirtti ve onu “ihtiyacı olanları gözeten nazik bir insan” olarak tanımladı.
“Bu karakterin dünyanın dört bir yanında bu kadar güçlü yankı uyandırması, insanlığın şefkatine ve kalitesine dair umut verici bir göstergedir.”
Share this content: