Işık olmazsa vücudumuza ne olur? Bir gazeteci sığınağa girerek bunu test etti

Işık olmazsa vücudumuza ne olur? Bir gazeteci sığınağa girerek bunu test etti

68499bc5651bfdc11b9b5d18 Işık olmazsa vücudumuza ne olur? Bir gazeteci sığınağa girerek bunu test etti

Gazeteci Lynne Peeples, çocukluğundan beri uyku sorunları yaşadığını ve Seattle’da geçirdiği uzun, karanlık kışların mevsimsel duygusal bozukluğu (SAD) tetiklediğini belirtti. Bu süreçte, vücudunun uyku-uyanıklık döngüsü ve iştah gibi temel fonksiyonlarını yöneten sirkadiyen ritimlerinin sıklıkla düzensiz olduğunu fark etti.

Işıktan tamamen soyutlanma deneyi

Deney boyunca Peeples, güneş ışığı, elektrik ışığı, saatler, ekranlar ve diğer insanlardan gelen tüm dış uyaranlardan kendini izole etti. Sadece sirkadiyen ritmini etkilemeyecek loş kırmızı LED ışıklar kullandı. Vücut ısısı, glikoz seviyeleri, uyku düzeni ve kalp atış hızını takip eden cihazlarla veri topladı. Zamanını hokkabazlık yaparak, mızıka çalarak ve Kindle’da kitap okuyarak geçirdi, deneyimlerini ise bir daktiloya kaydetti.

Alıntı Metni

68499c07651bfdc11b9b5d1e Işık olmazsa vücudumuza ne olur? Bir gazeteci sığınağa girerek bunu test ettiGazeteci Lynne Peeples

Sirkadiyen ritimlerin önemi ve ışığın rolü

Peeples, deneyden elde ettiği bulguları “The Inner Clock: Sirkadiyen Ritimlerimizle Senkronize Yaşamak” adlı kitabında paylaştı. Vücuttaki içsel saatlerin kusursuz olmadığını, gezegenin aydınlık-karanlık döngüsüyle düzenli olarak senkronize edilmesi gerektiğini vurguladı. İlk birkaç gün, 24 saatlik döngüye yakın bir ritim sürdürdüğünü, hatta saati sadece 11 dakika yanılarak tahmin ettiğini belirtti.

Işığın sirkadiyen ritimler için kritik olduğunu ifade eden Peeples, gözlerdeki fotoreseptör hücrelerin mavi ışığı algılayarak beyne “gündüz” sinyali gönderdiğini açıkladı. Modern yaşamda, insanların hem yeterli gün ışığından hem de karanlık gecelerden uzaklaştığına dikkat çekti. Bu durumun, vücudun gece-gündüz ayrımını yapmasını zorlaştırdığını söyledi.

Baba Vanga’dan tüyler ürperten 2025 tahmini ve astrologların korkusu

Pratik öneriler: Işık, yemek ve tutarlılık

Peeples, sirkadiyen ritimleri düzenlemek için üç temel öneride bulundu:

Zıtlık yaratmak: Sabahları 15-20 dakika doğal gün ışığına maruz kalmak ve geceleri ışıkları kısmak. Turuncu ve kırmızı tonlarda loş aydınlatma kullanmak, gece tuvalet ihtiyacı için sıcak tonlu gece lambaları tercih etmek.

Daraltma: Yemek, kafein ve alkol tüketimini günün erken saatlerine yoğunlaştırmak. Akşam yemeğini hafif tutmak ve yatmadan 2-3 saat önce yemeyi bırakmak.

Tutarlılık: Her gün aynı saatte yatıp kalkmak. Araştırmalar, uyku süresinden çok düzenin önemli olduğunu gösteriyor.

68499c64651bfdc11b9b5d20 Işık olmazsa vücudumuza ne olur? Bir gazeteci sığınağa girerek bunu test etti

Ekran ışığı ve kronotipler

Elektronik cihazlardan yayılan mavi ışığın etkileri hakkında konuşan Peeples, “Televizyon veya telefon ekranlarındaki mavi ışık abartıldığı kadar zararlı olmayabilir ancak sınırlamak faydalı” dedi. Kişisel kronotiplerin (erkenci veya gececi) görev performansını etkilediğini belirterek, “Zihinsel görevler için sabah geç saatler, fiziksel aktiviteler için öğleden sonra ideal olabilir” diye ekledi.

Toprak yok, pestisit sıfır! Perde fabrikasında üretiyor: ‘Suda marul 30 kat verimli’

Kendi ritmini keşfetmek

Vücudun doğal ritmini anlamak için tatil gibi serbest zamanlarda alarmsız uyanmayı ve enerji düzeylerini gözlemlemeyi öneren Peeples, “Ne zaman en iyi hissediyorsunuz? Enerjiniz ne zaman düşüyor? Bunları fark etmek, kişisel programınızı optimize etmenize yardımcı olur” dedi.

Alıntı Metni

Share this content:

KAÇIRMIŞ OLABİLİRSİNİZ